Toad World® Forums

"Waiting for connection", but why? [1 Attachment]


#1

[ Attachment(s) from =?ISO-8859-1?Q?S=2E_Ercan_Y=FCzbasioglu?= included below]

Hi,

sometimes my queries have difficulty to get a connection. This especially occurs
when a query in another editor has been running for a long time (>10mins).
Even a “SELECT 1” doesn’t finish, because it is “waiting for
connection”.

When this happens, the hover text on the connection in Connection Manager says
“1 of 2 connections in pool active”.

Version 5.0.0.444

Cheers,
Ercan

Attachment(s) from =?ISO-8859-1?Q?S=2E_Ercan_Y=FCzbasioglu?=

1 of 1 Photo(s)

Clipboard01.jpg


#2

Ercan, what happens when you try to connect via SSMS or another method like a
query inside Excel?

Hank Freeman

Senior Systems, Database/Data Warehouse Architect

hfreeman@msn.com

678.414.0090 my cell Primary
image002.jpeg


#3

Ercan, what happens when you try to connect via SSMS or another method like a
query inside Excel?

Hank Freeman

Senior Systems, Database/Data Warehouse Architect

hfreeman@msn.com

678.414.0090 my cell Primary
image001.gif


#4

Hi Hank,

I had also suspected that this can be a server problem so I had indeed tried
that. However SSMS connects w/o problem and answers my SELECT 1 query.

Cheers
Ercan

On Mon, Aug 16, 2010 at 2:34 PM, Hank Freeman wrote:

Ercan, what happens when you try to connect via SSMS or another method like
a query inside Excel?

 

 

Hank Freeman

Senior Systems, Database/Data Warehouse Architect

hfreeman@msn.com

678.414.0090 my cell Primary

image002.jpeg


#5

Hi Hank,

I had also suspected that this can be a server problem so I had indeed tried
that. However SSMS connects w/o problem and answers my SELECT 1 query.

Cheers
Ercan

On Mon, Aug 16, 2010 at 2:34 PM, Hank Freeman wrote:

Ercan, what happens when you try to connect via SSMS or another method like
a query inside Excel?

 

 

Hank Freeman

Senior Systems, Database/Data Warehouse Architect

hfreeman@msn.com

678.414.0090 my cell Primary

image001.gif


#6

This doesn’t mean that it is waiting for a connection to be opened to the
database. It means that it is waiting for a connection to become available (IE
the other execution to finish).

Some questions:

  1. Have you changed the option to share a single database connection between
    different editors? (Is “Use specific connection for each open editor” unchecked
    in the option page below)

  2. If you open your output tool window after you see this issue do you have an
    entry there saying something like this:

Statusbar:Tuesday, August 31, 2010 11:45:52: Active queries are already running
(Remembered answer: “Queue”. Enable this prompt)

  1. Did you ever see this dialog? And if so, what did you answer in it.

/Mauritz

Quest Software


#7

This doesn’t mean that it is waiting for a connection to be opened to the
database. It means that it is waiting for a connection to become available (IE
the other execution to finish).

Some questions:

  1. Have you changed the option to share a single database connection between
    different editors? (Is “Use specific connection for each open editor” unchecked
    in the option page below)

  2. If you open your output tool window after you see this issue do you have an
    entry there saying something like this:

Statusbar:Tuesday, August 31, 2010 11:45:52: Active queries are already running
(Remembered answer: “Queue”. Enable this prompt)

  1. Did you ever see this dialog? And if so, what did you answer in it.

/Mauritz

Quest Software
image002.png


#8

Dear Henrik,

Thanks for your comments. Here are my answers:

  1. Yes, the box is unchecked. I think it should be checked, right?
  2. Yes, I sometimes see such an output at times of parallel execution, but it
    says Remembered answer: New connection
  3. Yes, I had checked the “new sub connection” option.

I now checked the “Use specific connection …” option. I hope it
solves the problem. Let’s see…

Cheers,
Ercan

On Tue, Aug 31, 2010 at 8:48 PM, Henrik Johnson
wrote:

This doesn't mean that it is waiting for a connection to be opened to
the database. It means that it is waiting for a connection to become
available (IE the other execution to finish).

 

Some questions:

 

1. Have you changed the option to share a single database connection between
different editors? (Is "Use specific connection for each open editor"
unchecked in the option page below)

 

 

2. If you open your output tool window after you see this issue do you have
an entry there saying something like this:

 

Statusbar:Tuesday, August 31, 2010 11:45:52: Active queries are already
running (Remembered answer: "Queue". Enable this prompt)

 

3. Did you ever see this dialog? And if so, what did you answer in it.

 

 

/Mauritz

Quest Software


#9

Dear Henrik,

Thanks for your comments. Here are my answers:

  1. Yes, the box is unchecked. I think it should be checked, right?
  2. Yes, I sometimes see such an output at times of parallel execution, but it
    says Remembered answer: New connection
  3. Yes, I had checked the “new sub connection” option.

I now checked the “Use specific connection …” option. I hope it
solves the problem. Let’s see…

Cheers,
Ercan

On Tue, Aug 31, 2010 at 8:48 PM, Henrik Johnson
wrote:

This doesn't mean that it is waiting for a connection to be opened to
the database. It means that it is waiting for a connection to become
available (IE the other execution to finish).

 

Some questions:

 

1. Have you changed the option to share a single database connection between
different editors? (Is "Use specific connection for each open editor"
unchecked in the option page below)

 

 

2. If you open your output tool window after you see this issue do you have
an entry there saying something like this:

 

Statusbar:Tuesday, August 31, 2010 11:45:52: Active queries are already
running (Remembered answer: "Queue". Enable this prompt)

 

3. Did you ever see this dialog? And if so, what did you answer in it.

 

 

/Mauritz

Quest Software

image002.png